Wednesday 6 July 2011

Läätse-köögiviljapada / Lentil and Vegetable One Pot Meal


Eelmine kord kui ma sellerit ostsin jäi see pärast ühel korral kasutamist juurviljakaussi seisma. Sealt edasi lendas see prügikasti. Ma lihtsalt ei ole harjunud seda sööma ega oska midagi erilist sellerist teha. See kord aga otsisin varakult välja retsepti, kus seda vaja oli. See siin oli esimene, mida nägin, kuid tundus kõikidest hilisematest parem. Tegu on õnnestunud leiuga. Idamaist karripada võib süüa nii paljalt, kui liha ja riisiga. 

Retsept on Pille Endeni raamatust ,,Pajaroad". Mulle jäi ebaselgeks, mida oli mõeldud ,,karri" all, kas pulbrit või pastat. Kasutasin veskis maitseainet, mille peale oli kirjutud ,,Curry mühle", see sisaldas safranit, koriandrit, sinepiseemneid, köömneid ja ingverit ning fenugreek'i, mille nime ma eesti keeles tuvastada ei suutnud. Panin seda umbes 2 supilusikatäit.

Vaja läheb (neljale):
2 sibulat
2 küüslauguküünt
3 porgandit
3 sellerivart
1 sl õli
3 sl karrit
6 dl köögiviljapuljongit
1 purk ehk 400 g purustatud tomateid
2 dl punaseid läätsi
1 sidruni mahl
soola ja musta pipart


Koori ja haki sibulad ning küüslauguküüned. Koori porgandid ja lõika kuubikuteks. Viiluta sellerivarred. Kuumuta potis õli. Lisa sibulad ja küüslauk ning kuumuta paar minutit. Lisa porgandid, seller ja karri ning sega läbi. Vala hulka puljong, purustatud tomatid ja läätsed ning lase keema. Hauta nõrgal kuumusel aeg-ajalt segades kaane all 20-25 minutit. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga.


------------------------------------------------------------

The last time I bought celery, I used it once in a recipe that called for it and then it just stood/waited on the counter until it was time to throw it away. I am not used to eating celery, I admit, and I don't know many things you can make out of it. This time, recalling the memories of what had happened with the previous celery, I looked up a recipe to save it. This was the first one I found but it seemed to beat all the ones that came after. And the result was surprisingly good. The slightly Far Eastern dish can be eaten all by itself or with rice and meat.

I am not exactly sure what is meant by "curry", whether it's powder, paste or some other from of the spice mix. I used about two tablespoonfuls of a spice mixture that had "curry mühle" written on and contained turmeric, fenugreek, coriander seeds, mustard seeds, cumin and ginger.

You'll need (serves 4):
2 onions
2 gloves of garlic
3 carrots
3 celery stalks
1 tbsp oil
3 tbsp curry
6 dl vegetable stock
1 can ergo 400 g tomato purée
2 dl red lentils
juice of one lemon
salt and pepper


Peel and chop the onions and garlic. Peel the carrots and cut into cubes. Cut the celery stalks into about 3/4 cm long cubes. Heat the oil in a large saucepan. Add the onions and garlic and heat for a few minutes. Add the carrots, celery and curry, stir. Pour the vegetable stock, tomato purée and lentils 
on the vegetables. Bring to boil, then reduce the heat and simmer for 20-25 minutes. Season with lemon juice and some salt and pepper.

1 comment:

  1. Marilin, fenugreek on eesti keeles lambalääts - ning "karri" tähendab eestikeelsetes retseptides enamasti pulbrit (see jõudis meieni ammu enne pastat lihtsalt).

    ReplyDelete