Thursday 28 April 2011

Filotaigna-õuna saiakesed / Phyllo Dough Apple Turnovers



Enne USAsse sõitu oli külmkapis järgi pakk filotainast ja mõned õunad, millel ma ei tahtnud äraolekul roiskuda lasta, niiet otsisin välja nendest kahest koosneva retsepti ja panin põidlad pihku, et tuleb hea. Ja tuli! Lausa nii hea, et me sõime need otse ahjust võetuna paljalt ära, vaevu jõudsin taldrikule tõsta, enne kui kõik otsas olid. Siiski proovisime ka vanillejäätisega ja see, õuna-jäätise kominatsioon ei vea kunagi alt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Before our trip to the USA I had some leftover phyllo dough and apples that I didn't want to let rot while away. So I looked up a recipe that called for both of these and hoped for the best. And it was delicious! They were so good we ate them straight from the oven. However, I did try them with vanilla ice cream and this vanilla-apple combination never lets me down.

Tavaliselt tehakse selliseid saiakesi lehttaignaga, kuid filotainas on veelgi õhem. Ei oskagi öelda, kummaga parem on. Just see tainas meenutas mulle natuke Beignets de Banane'i (frititud ja jäätisega serveeritud banaani sõõrikud/saiakesed). Kuna järgnev versioon on hoopis tervislikum kui õlist tilkuvad saiakesed, siis on mul plaanis neid ka banaani püreega proovida. Lisaks saab samal meetodil ka hiinapäraseid kevadrulle teha.

Ma ei ole täpselt kindel, mitu saiakest järgnevatest kogustest saab, kuid kahele kuni neljale peaks piisama, oleneb, kas serveerida midagi kõrvale või mitte.

Vaja läheb:
4 keskmist, kooritud ja väikesteks tükkideks lõigatud õun
2 tl sidruni koort
30-50 g suhkrut
1 tl vanilli ekstrakti või suhkrut
1 tl tärklist
1 tl kaneeli
1 pakk filotainast (kui ma ei eksi, siis minu oma oli umbes 200 grammi)
pintseldamiseks sulatatud võid
tuhksuhkrut

Sega õunad, sidrunikoor, suhkur, vanill, tärklis ja kaneel ning kuumuta keskmisel kuumusel umbes viis minutit või seni, kuni õunad on pehmed ja segu paks. Tõsta tulelt ja aset jahedamasse kohta. Sulata või.


Võta pakist üks filotaina leht korraga, muidu kuivavad nad ära. Kui kasutad ümmargusi lehti, siis lõika need pooleks ja voldi veel omakorda pooleks, et tekiks riba. Kui kasutad ruudukujulist tainast siis pole lõigata vaja, voldi lihtsalt leht pooleks, et jällegi, tekiks riba. Aseta umbes supilusikatäis õunasegu ühte nurka (kuid jäta natuke tainast äärest üle) ja keera nurk peale, nagu voldiks lennukit. Keeruta ülejäänud tainas ümber ja pintselda võiga, aseta küpsetuspaberile. Jäta iga saiakese vahele natuke ruumi, et nad kokku ei puutuks, muidu ei lähe nad krõbedaks. Voldi ülejäänud kolmnurgad valmis ja küpseta 190 kraadi juures umbes 15 minutit või seni, kuni tainas on krõbe ja kuldne. Puista üle tuhksuhkruga ja serveeri vanillejäätise või Crème Anglaise'iga.

Allikas: bigoven.com.


Although such desserts are usually made with puff pastry, the phyllo dough is even more crispy and fragile. I can't even tell which is better. It was the dough that reminded me of Beignets de Banane (deep fried banana desserts often served in Chinese restaurants). I am certainly going to try this recipe out with banana purée as it's way tastier and healthier than the oil-dripping version. This method can also be used for Chinese spring rolls.

The recipe in English is here. I'll just mention that one cup is 230 ml. The few adjustments I made was using 30 grams of sugar instead of 55 and that I didn't brush the dough with oil before adding the apple mixture, just after rolling. Google says 375 degrees Fahrenheit is 190 degrees Celsius. 

No comments:

Post a Comment