Saturday 2 July 2011

Mustika ja valge šokolaadi muffinid / Blueberry and White Chocolate Muffins


Kõik algas Tassikeses asuvate ,,Maailma parimate rabarbrimuffinitega". Neid oli nii seal kui nami-namis ohtralt kiidetud. Ühes kommentaaris mainis Merit, et tema lemmikmuffinid on küll mustika ja valge šokolaadi omad, kuid kindlasti proovib need ka järgi. Oot-oot-oot, neid mustika ja valge šokolaadi omi olin ma näinud küll. Millegipärast vaatasin neist algul mööda. Lähemal uurimisel selgus, et koostisainete järgi võiksid need muffinid head olla küll. Valget šokolaadi olin kasutanud ka kodu- ja toorjuustuga koogis, mis oli üks õnnestunud leid. Otsustavaks sai aga sidrunikoor, mis eelnevast kogemusest sobis mustikatega ülihästi. Ja nii paningi poenimekirja nii maailma parimate rabarberimuffinite, kui ka mustika ja valge šokolaadi koogikeste koostisained. Nüüdseks olen viimaseid mitu korda teinud.

Ma küll ei taha võistlusmomenti tekitada, kuid mulle meeldisid mustikamuffinid rabarbri omadest rohkem. Aga võibolla ei ole ma õige inimene otsustama, kuna ma olen suhteliselt nadi martsipanisööja.

Muffinid on hästi mahlased ja pehmed, minu omad jäid pealt kergelt krõbedad. Nii tekkis see pehme ja krõmpsu kontrast, millest ma vist kunagi ei väsi. Valge šokolaadi tekstuur muutub tainaga koos mõnusalt siidjaks. Mulle maitsesid muffinid kõige rohkem leigena, sest siis ei olnud šokolaad veel hangunud ja see sulas suus. Ja sidrunikoor ning mustikad on endiselt üllatavalt hea kooslus.

Allikas: Hea toit, parem elu. Nagu seal märgitud, võib mustikad asendada jõhvikatega ja sel juhul sidruni koor apelsini omaga. Siis tasub kasutada ka 200 g šokolaadi.

Vaja läheb (12 tk):
100 g sulavõid
200 ml petti
1 sidruni riivitud koor (soovi korral, aga soovitan soojalt)
250 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis (1/4 tl) soola
noaotsatäis (1/4 tl) söögisoodat
2 suurt muna
150 g peeneteralist suhkrut (caster sugar) (120 g on ka täitsa piisav, eriti kui kasutada kultuurmustikaid)
250 g (külmutatud) mustikaid või jõhvikaid
100-200 g valget šokolaadi, hakitud šokolaadi chippide suurusteks tükkideks


Sega omavahel või, pett ja riivitud sidrunikoor. Tõsta kõrvale. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja sooda. Mikserda munad ja suhkur kohevaks. Lisa või ja peti segule ning mikserda ühtlaseks. Lisa õrnalt segades jahusegu. Sega tainast nii palju kui vaja, kuid nii vähe kui võimalik. Sega sisse mustikad ja hakitud šokolaad (mina kasutasin 100 g). Kui kasutad külmutatud mustikaid, siis ära neid enne tainale lisamist sulata. Täida pabervormidega vooderdatud muffinivormid tainaga ja küpseta 190 kraadises ahjus 20-25 minutit kuni muffinid on pealt kuldsed.



On the site where I found the recipe for "the World's Best Rhubarb Muffins" I also found a link to these. I had seen the recipe before but not given it much thought. At a second inspection at the ingredients I decided to try them out. I had used white chocolate in a cottage and cream cheese cake and that had turned out a success. And I knew from before that lemon peel and blueberries work really well together.

As I expected, these were delicious, moist and soft. Mine were slightly crispy on top, which gave them the soft and crunchy contrast, something I don't seem to grow tired of. The white chocolate is alluring, combined with the batter, it turns the texture almost silky. I personally liked the muffins best when they were still a little warm as the white chocolate hadn't solidified yet.

Source: Hea toit, parem elu. As suggested there, these can also be made with cranberries. In that case substitute the lemon peel for orange peel and use 200 g of white chocolate.

You'll need (for 12):
100 g melted butter
200 ml buttermilk
peel of one lemon (optional, but I strongly recommend)
250 g all-purpose flour
1.5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1/4 tsp baking soda
2 large eggs
150 g caster sugar (120 g was fine too, perhaps even better if using sweet blueberries)
250 g (frozen) blueberries or cranberries
100-200 g white chocolate, chopped into chocolate chip size pieces


Incorporate the butter, buttermilk and lemon peel. In a separate bowl whisk the flour, baking powder, salt and baking soda. In another separate bowl whisk the eggs and sugar. Add the egg mixture to the buttermilk one and whisk. Gently stir in the flour mixture, just until combined. Stir in the blueberries and white chocolate (I used 100 g). If you are using frozen berries, don't melt them before, as they'll colour the batter blue. Divide the batter between 12 lined muffin tins and bake at 190 degrees C for 20-25 minutes until the muffins are golden brown.

Source: Hea toit, parem elu.

1 comment:

  1. Tore, et muffinid meeldisin! Tegin siin umbes-täpselt sama retsepti järgi ka rabarberimuffineid (miinus martsipan), aga need ei kukkunud mingil põhjusel pooltki nii head välja kui mustika omad:) Kindlasti varun suvel sügavkülmikusse mustikaid, siis on talvel eriti mõnus maiustada;)

    ReplyDelete