Thursday, 9 June 2011

India pähkli dipikaste / Cashew dip sauce


Purustatud röstitud pähklitega dipikaste läheb alati külalisetele peale.

------------------------------------------

This dip sauce with toasted, milled cashews is a quick starter everyone always loves.

Lõigatud šokolaadiküpsised / Cut Chocolate Biscuits



Kuna siinkandis pole Eesti küpsistega just laiata, siis tegin maasikate ja šokolaadiga küpsisekoogi jaoks need ise. Kuigi need küpsised ei sarnane eriti Eesti küpsistele, olid nad väga head ja sobisid kooki hästi. Kui aus olla siis ma proovisin kahte retsepti, millest jäi peale just see. Leigena olid nad väljast krõmpsud, kuid seest veidi pehmed, just nii meeldisid nad mulle kõige rohkem. Paljalt söömiseks soovitangi neid paar minutit vähem küpsetada.
--------------------------------------------------------------

Due to the lack of Estonian biscuits here in Luxembourg I made these to substitute for the biscuit cake with strawberries and chocolate. They are not very similar to the original ones, nevertheless, they were tasty and suited in the cake. As a matter of fact I tried two different recipes and these biscuits were a lot better. Lukewarm, they were crunchy on the outside but still slightly soft inside which I like the best. If you are making them for the purpose of eating not to be put into the cake then I suggest you reduce the baking time by a few minutes.

Küpsisekook maasikate ja šokolaadiga / Biscuit Cake with Strawberries and Chocolate



See kook meenutas mulle oma maitselt Eesti suve, on ju küpsised just need, millega saab kerge vaevaga suvel mõnusa koogi teha. Siinses on ka piparmündimaitseline karamellisegu Marianne Crush, mis andis koogile huvitava varjundi.
---------------------------------------------

The simplicity and taste of this cake reminded me of Estonian summers, as biscuits and cream are often used to make effortless but tasty cakes. This one contains a minty caramel mix Marianne Crush, that gave the cake an interesting tinge.

Sunday, 5 June 2011

Koorene lõhesupp värske kartuliga / Creamy salmon soup with fresh potatoes



Värsketest köögiviljadest ja kalast lihtne koorene supp on just see, millel jäi minu silm pidama Anni Arro kokaraamatut sirvides. Kuna ma olen viimasel ajal suur mereandide fänn, siis läks see supp mulle hästi peale. Ja must leib on siin kõrval lausa hädavajalik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The creamy soup with fresh greens and fish is exactly what caught my eye when looking through an Estonian star-cook's, Anni Arro's, cookbook. I am a huge fan of seafood recently so I enjoyed it a lot. And dark bread is a must with this.

Saturday, 4 June 2011

Rabarbrikook kondenspiima ja toorjuustuga / Rhubarb and Cream Cheese Cake with Condensed Milk



Minu jaoks täiesti uut moodi toorjuustukook, milles on kõik veidi teisiti, kuigi lõpptulemus on väga maitsev. Esiteks pole ma kunagi söönud toorjuustukooki rabarbriga, teiseks pole ma kunagi teinud juustukooki kondenspiimaga ja kolmandaks ei ole ma valmistanud ise algusest lõpuni nii head koogipõhja. Viimane maitses just nagu Digestiivi-küpsised. Selles koogis on kõik maitsed omavahel tasakaalus nagu magus-hapu ning pehme (lausa siidjas) ja krõbe. Just nagu mulle meeldib!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

This cake has quite a different take on cheese cakes, but the result is delish. First off, I have never baked a cheese cake with rhubarb, neither have I ever put condensed milk in one or made such a tasty, Digestive biscuit-like, base from scratch. All the tastes are balanced in this cake, like the sweet and sour as well as silky cream and crispy base.

Friday, 3 June 2011

Muffini-jõululeib

Talvel, kui meil käis Eestist külas minu õde, tõi ta, nagu kombeks, kodumaist söögikraami. Lisaks peaaegu kohustuslikule Kalevi šokolaadile oli ta kaasa võtnud ka Fazeri jõululeiba. Hea oli see küll, kuid liiga kiiresti sai otsa. Ja kuna Eesti on kaugel ja isegi seal enam hooajalist jõululeiba ei müüda, siis hakkasin seda ise tegema. Viimased pool aastat olen jõululeiba teinud igal leivateol ehk peaaegu iga  nädal. Selle retsepti puhul on hea see, et oma suuruse tõttu küpsevad leivad lühikest aega.

Thursday, 2 June 2011

Tšiili hanemaltsa seemne ehk kinoa salat lõhe, kurgi ja fetaga / Quinoa salad with cucumber, salmon and feta



Tšiili hanemaltsa seemened ehk kinoa on pärit Lõuna-Ameerikast. Need teravilja sarnased seemned kuuluvad samasse liiki nõgesega. Kuigi kinoat kasutatakse kokanduses kui teravilja, on see viimasest valgurikkam. Lisaks on ta ka hea magneesiumi- ja rauaallikas. Kui kinoat lühikest aega keeta (umbes 10 min) siis omandab ta kergelt krõbeda tekstuuri. Pikema küpsetusajaga (15 min) läheb seeme aga pehmemaks, kuigi välimine kest jääb siiski krõbe. Seega on kinoa väga huvitava tekstuuriga toit, mis sobib söömiseks mereandidega, näiteks asendamaks sinna kõrvale kuuluvat riisi. Tšiili hanemaltsa seemned on gluteenivabad ja sobivad seega ka neile, kes gluteeni ei talu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Quinoa is a crop that originates from South America. It is served generally as a grain even though it is a seed and its protein content is much higher than that of crops. It is also a good source of magnesium and iron. Quinoa has a crunchy texture when cooked for a short time (about 10 minutes). If you cook it longer (15 minutes) it becomes very soft and slightly chewy. Some say it taste a little like nuts or seeds. Therefore, quinoa has an interesting texture that suits well with seafood instead of rice. It is also gluten free so it can be eaten on a celiac diet.