Tšiili hanemaltsa seemened ehk kinoa on pärit Lõuna-Ameerikast. Need teravilja sarnased seemned kuuluvad samasse liiki nõgesega. Kuigi kinoat kasutatakse kokanduses kui teravilja, on see viimasest valgurikkam. Lisaks on ta ka hea magneesiumi- ja rauaallikas. Kui kinoat lühikest aega keeta (umbes 10 min) siis omandab ta kergelt krõbeda tekstuuri. Pikema küpsetusajaga (15 min) läheb seeme aga pehmemaks, kuigi välimine kest jääb siiski krõbe. Seega on kinoa väga huvitava tekstuuriga toit, mis sobib söömiseks mereandidega, näiteks asendamaks sinna kõrvale kuuluvat riisi. Tšiili hanemaltsa seemned on gluteenivabad ja sobivad seega ka neile, kes gluteeni ei talu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Quinoa is a crop that originates from South America. It is served generally as a grain even though it is a seed and its protein content is much higher than that of crops. It is also a good source of magnesium and iron. Quinoa has a crunchy texture when cooked for a short time (about 10 minutes). If you cook it longer (15 minutes) it becomes very soft and slightly chewy. Some say it taste a little like nuts or seeds. Therefore, quinoa has an interesting texture that suits well with seafood instead of rice. It is also gluten free so it can be eaten on a celiac diet.