Friday 3 June 2011

Muffini-jõululeib

Talvel, kui meil käis Eestist külas minu õde, tõi ta, nagu kombeks, kodumaist söögikraami. Lisaks peaaegu kohustuslikule Kalevi šokolaadile oli ta kaasa võtnud ka Fazeri jõululeiba. Hea oli see küll, kuid liiga kiiresti sai otsa. Ja kuna Eesti on kaugel ja isegi seal enam hooajalist jõululeiba ei müüda, siis hakkasin seda ise tegema. Viimased pool aastat olen jõululeiba teinud igal leivateol ehk peaaegu iga  nädal. Selle retsepti puhul on hea see, et oma suuruse tõttu küpsevad leivad lühikest aega.

Internetis on üleval lõputult juuretisega leivataina retsepte, seega ei hakka ma seda siia üles kirjutama. Vilunud leivategial on see nii kui nii käe sisse harjunud.






Vaja läheb:
ilma lisanditeta juuretisega leivatinast, umbes 1-1,3 kilo

30 g suhkrustatud ingveritükke
1,5 spl apelsiinisukaadi
4 kuivatatud viigimarja
umbes 1 dl amarettot (nt Disaronno)
1 spl koriandrit
1 spl
1/2 dl maltoosa ehk linnasesiirupit (võib asendada ka DanSukkeri leivasiirupiga või 2-3 spl suhkruga või 1-1,5 spl meega)
1 tl soola
paar peotäit mandleid või sarapuupähkleid, soovi korral hakituna


Tükelda suhkrustatud ingver ja viigimarjad, vajadusel ka apelsiinisukaad. Aseta need väikesesse säilituskarpi ja vala üle amarettoga. Lase neid pool tundi kuni üleöö liguneda, vahepeal karpi raputades, et neid segada.

Lisa leivatainale koriander, piparkoogimaitseaine, maltoos, sool, pähklid ja puuviljatükid koos amarettoga. Jaga leivatainas võiga määritud või muffinipaberitega täidetud muffinivormidesse ja lase neil umbes 2 tundi soojas kohas, rätiku all seista. Küpseta 220 kraadi juures 30 minutit, siis aseta leibadele peale foolium või küpsetuspaber. Küpseta veel 20 minutit. Kata märja rätikuga ja jäta leivad lahtise uksega ahju jahtuma. Eemalda rätik umbes 20 minuti pärast ja aseta leivad kuiva rätiku alla. Serveeri jahtunult või ülessoojendatuna, siis tulevad maitseained rohkem esile. Juba kuivemat, veidi seisnud leiba võib ülessoojendada mikrolaineahjus, siis läheb koor pehmemaks, eriti kui seda enne veidi veega kasta. Mulle meeldib jõululeiba süüa kitsejuustumäärdega.

No comments:

Post a Comment