Thursday, 2 June 2011
Tšiili hanemaltsa seemne ehk kinoa salat lõhe, kurgi ja fetaga / Quinoa salad with cucumber, salmon and feta
Tšiili hanemaltsa seemened ehk kinoa on pärit Lõuna-Ameerikast. Need teravilja sarnased seemned kuuluvad samasse liiki nõgesega. Kuigi kinoat kasutatakse kokanduses kui teravilja, on see viimasest valgurikkam. Lisaks on ta ka hea magneesiumi- ja rauaallikas. Kui kinoat lühikest aega keeta (umbes 10 min) siis omandab ta kergelt krõbeda tekstuuri. Pikema küpsetusajaga (15 min) läheb seeme aga pehmemaks, kuigi välimine kest jääb siiski krõbe. Seega on kinoa väga huvitava tekstuuriga toit, mis sobib söömiseks mereandidega, näiteks asendamaks sinna kõrvale kuuluvat riisi. Tšiili hanemaltsa seemned on gluteenivabad ja sobivad seega ka neile, kes gluteeni ei talu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Quinoa is a crop that originates from South America. It is served generally as a grain even though it is a seed and its protein content is much higher than that of crops. It is also a good source of magnesium and iron. Quinoa has a crunchy texture when cooked for a short time (about 10 minutes). If you cook it longer (15 minutes) it becomes very soft and slightly chewy. Some say it taste a little like nuts or seeds. Therefore, quinoa has an interesting texture that suits well with seafood instead of rice. It is also gluten free so it can be eaten on a celiac diet.
Salat ise on tänu fetale ja suituslõhele üpris soolane. Need kaks aga sobivad hästi kodumaise kurgi ja tilliga.
Algretsept nõuab poolt kurki, mina aga kasutasin tervet ja veid vähem lõhet.
Vaja läheb (kuuele):
2.4 dl kinoat
5 dl vett
1/4 tl soola
ühe sidruni koor ja mahl
225 g suitsulõhet
1 spl extra virgin oliivi õli
1/2 kurki
1.2 dl tükkideks lõigatud fetat
1 peotäis värsket tilli
Vala kinoa sõela ja loputa jooksva veel all, seni kuni see enam ei vahuta. Lase vesi keema, lisa kinoa, sool ja sidruni koor. Keera kuumust vähemaks nii, et vesi enam ei kee ja aseta potile kaas. Lase 15 minutit küpseda ja tõsta pott tulelt. Lase kinoal 5 minutit paisuda. Vala liigne vesi ära.
Pigista sidruni mahl kinoale, lisa lõhe, õli, kurk, feta ja till. Et maitsed paremini välja tuleks, lase toidul 15 minutit seista. Sobib nii külmalt kui soojalt söömiseks.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The salad itself is quit salty due to the smoked salmon and feta. However, these two combine well with the cucumber and dill.
The original recipe calls for half a cucumber but I used a whole and a bit less salmon. A suggestion on the link is to let the flavours mend for about 15 minutes before serving.
You'll need (for 6):
2.4 dl of quinoa
5 dl of water
¼ teaspoon salt
1 lemon, juice and zest
225 g smoked salmon, chopped small
1 tablespoon extra virgin olive oil
1/2 cucumber
1.2 feta cheese, chopped
1 tablespoon fresh dill, minced
Place the quinoa in a fine-mesh strainer; rinse until the water no longer foams. In a medium saucepan, bring the water to a boil. Add the quinoa, salt, and the zest of the lemon. Reduce the heat to low, cover and simmer for 15 minutes. After 15 minutes, turn the heat off; let the quinoa set, still covered, for another 5 minutes. Drain off any unabsorbed water.
Quarter the cucumber lengthwise and slice it. Squeeze the juice of the lemon over the quinoa, then mix in the salmon and remaining ingredients. Serve immediately or refrigerate overnight.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kas kasutasid ikka toorest kala või kuumsuitsu lõhet
ReplyDeleteKasutasin külmsuitsulõhet :)
ReplyDelete