Sunday 1 May 2011

Eton mess



Eton mess on traditsiooniline inglise magustoit, maasikatest, koorest ja besee tükkidest. Imelihtne, kuid nii hea, et tõesti, seekord viis keele alla. Sobib ideaalselt suviseks magustoiduks, eriti kui maasikad on oma aiast võtta. Seda pakuti meile sel samal kuninglike pulmade lõunal magustoiduks ja ma olin nii vaimustatud, et pidin ise kohe järgi tegema.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eton mess is a traditional English dessert, made of strawberries, cream and pieces of meringue. "It's ridiculously easy and tastes like a million bucks." We ate it as dessert at our so called Tea Party/ royal wedding watching and it was so good we were all asking for more. I loved the crunchy-chewy meringue and the freshness and slight sourness of the strawberries with the sweet cream. I was so impressed I had to make some too.






Minu maasikad olid otse Hispaaniast, kuid see-eest oli piparmünt oma aiast ja see lõhnas hästi. Mina proovisin magustoitu nii jäätise kui koorega ja tuleb tunnistada, et jäätisega oli parem, sest see oli külmem, mis sobis šampuse-maasikatega paremini.

Minu versioon on järgmine (neljale):

500 g maasikaid
peotäis värskeid piparmündilehti
1 tl sidrunikoort
300 ml šampust või vahuveini (brut või demi-sec ehk kuiv või poolmagus)
mõni tilk vanilliessenssi (suhkur sobib ka)

Lõika maasikad suupärasteks tükkideks, haki piparmünt, riivi sidrunikoor ja sega vanilli ja šampusega. Pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi seisma. Mida kauem nad seal on, seda tugevam alkoholi maitse tuleb. Kuid ei tasu karta, päris šampuse maitseliseks ei lähe nad nii kui nii.

umbes 250 g vahukoort (ja veidi suhkrut) või vanilli- või jogurtijäätist
1/2 tl vanillisuhkrut
100 g krõbedat beseed
1.5 spl mett või 3 spl suhkrut

Kui kasutad vahukoort, siis vahusta see mõne lusikatäie suhkruga. Nõruta maasikad (võid ka maasika-sampuse ära juua :) ja sega suupärasteks tükkideks purustatud besee, jäätise või vahukoorega ja kõikide ülejäänud ainetega. Serveeri kohe.




My strawberries were straight from Spain, however, the peppermint was from my garden and that smelled amazing. I tried the dessert with both cream and ice-cream and I have to say I enjoyed the less traditional one more as it was colder and was a perfect combination with the champagne strawberries.




My version (for four) is the following:
500 g strawberries
a handful of fresh peppermint
1 tsp of lemon zest
300 ml of champagne or fizzy wine
a few drops of vanilla essence (or 1 tsp of vanilla sugar)
Cut the strawberries into bite size pieces, chop the mint and mix with the rest of the ingredients. Place in the fridge for a minimum of 30 minutes.

about 250 g of whipping cream (and some sugar) or vanilla ice-cream
1/2 tsp of vanilla sugar
100 g of meringue
1.5 Tbsp of honey or 3 Tbsp of sugar

Pour out the champagne from the strawberries. (It can be saved and drunk as a strawberry-champagne). If using whipping cream whip it with some sugar. Break the meringue into bite size pieces. Mix everything together. Serve right away. 

No comments:

Post a Comment