Saturday, 14 May 2011
Täistera-banaanikeeks / Whole Grain Banana Bread
USA reisil sai päris mitu korda külastatud kurikuulsat Starbuck's'i, kus lisaks kõikvõimalikele ahvatlustele pakuti tüüpilist Ameerika magustoitu - banaanikeeksi. Seda peaaegu suussulavat saia võiks seal päevad otsa süüa, kui nad just ei märgiks ilusti suurelt hinnasildi kõrvale toidu üüratut energiakogust. Ja järsku nagu ei tahagi päev otsa banaanikeeksi süüa. Selle imelise maitse jätsin aga meelde ja otsustasin kodus proovida tervislikumat versiooni.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
On our trip to the states we couldn't help but stop in Starbuck's on numerous occasions. One of the many delicious cakes they sell is the banana bread. I could sit there all day long and gorge on it, if only they didn't write the enormous amount of energy it contains right next to the price. And then suddenly I didn't even want to have half a slice. But I made a note to myself to try out a healthier version at home.
Ahjusoojana on keeks väga pehme ja veidi nätske, kuid suussulav. Siis on seda parim süüa jäätisega. Mulle aga meeldis kõige enam külmkapikülmana. Šokolaaditükid tundusid veidi üleliigsed, järgmine kord jätan need välja, sest pähklitest üksi oleks piisanud küll.
Mee ja Muscovaado suhkru asemel kasutasin mina tavalist suhkrut, mida ma panin natuke alla ühe ja poole detsiliitri. Lisasin ka pool teelusikatäit jahvatatud vürtsi.
Retsept on siit.
Vaja läheb:
0.8 dl võid, toatemperatuuril
0.6 dl mett
0.6 dl Muscovaado suhkrut
1 tl vanilliessenssi
2 muna
3.5 dl püreestatud küpseid banaane
4 dl täisteranisujahu
1/4 tl soola
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
0.6 dl vett
0.6 dl hakitud Kreeka pähkleid
1 dl tumeda šokolaadi tükke
Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Määri leivavorm võiga. Sega omavahel jahu, kaneel ja sool. Sega suures kausis või, mesi ja suhkur, vispelda umbes kaks minutit. Sega ükshaaval õrnalt sisse munad, banaan ja vanill. Sega järk-järgult sisse ka jahu. Lahusta küpsetuspulber soojas vees (0.6 dl) ja lisa tainale. Lisa ka šokolaaditükid ja hakitud pähklid. Vala tainas vormi ja küpseta 175 kraadi juures 52 minutit. Igaks juhuks proovi puutikuga juba varem, kas kook on valmis. Võta keeks vormist välja ja lase vähemalt viis minutit enne lahtilõikamist jahtuda.
Straight from the oven, the cake is very soggy and almost melts in your mouth. Then I'd serve it with ice-cream, even though it liked it the best when it was fridge-cold. I think the chocolate chips were too much, as the nuts were crunchy and tasty enough, so next time I'll skip them.
Instead of the honey and natural brown sugar I used refined sugar (healthy as hell) and added half a tsp of ground allspice.
The recipe is from this American site. I changed the measurements from the American system to the Metric system.
You'll need:
0.8 dl unsalted butter, softened at room temperature
0.6 dl honey
0.6 dl packed natural brown sugar
1 tsp vanilla extract
2 eggs
3.5 dl mashed over-ripe bananas
4 dl white whole wheat flour
1/4 tsp salt
1 tsp cinnamon
1 tsp baking soda
0.6 dl water
0.6 dl chopped walnuts
1 dl dark chocolate chips, preferrably 60% cocoa
Preheat the oven to 175 degrees. Lighly grease a loaf pan with butter. Combine the flour, cinnamon and salt in a bowl. Whisk and set aside. In another large bowl, combine the butter, honey and sugar and beat for two minutes. Add the eggs and lightly beat until just combined. Mix in bananas and vanilla - do not overmix. Gradually beat in the flour mixture in thirds. Dilute the baking soda in 0.6 dl hot (not boiling) water, then beat into batter. Stir in the chocolate chips and chopped nuts. Pour the batter into the pan and bake at 175 for 52 minutes. (Test for doneness being careful not to overbake as it may dry out the bread) Remove from the pan and place on a wire rack to cool. If you plan to serve this to guests and want clean slices, then allow it to cool for 30 minutes. If you want to enjoy some melt-in-your-mouth, out-of-this-world, warm banana bread, then dig in after 5 minutes.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment