Tuesday, 28 June 2011

Kohupiima-pähkli-porgandivõie / Carrot Spread with Fromage Frais and Nuts


Esimest korda tegin seda määret kooliaasta alguses, veel enne kui ma toidublogidest sõltuvusse jäin. Ja nüüd kui kodus kitsemääre otsa sai oli vaja kiirelt sellele samaväärset asendust. Kuskil ajusopis oli mul meeles see määre meeles ja seda saigi korratud. Hämmastavalt maitsev. Krõmpsuvad pähklid, köömned ja porgand sobivad ülihästi kokku nii, et seda võiks lausa paljalt süüa. Ja tervislik on ka! Hetkel, kui kodu värsket leivalõhna pungil, hakkavad küll selle peale neelud käima.

Retsepti leidsin KataStroofilisest keskonnast, Kata leidis selle omakorda Aive Luigela kokaraamatust ,,Targalt toitudes terveks", mis ka mul puutumatult riiulis tolmu kogub.

Vaja läheb:
50 g kohupiima
1 sl hapukoort (sobib ka keefir, maitsestamata jogurt või majonees)
1 pisem toores porgand
paar supikusikatäit purustatud pähkleid
soola ja/või suhkrut

Mina lisasin veel röstitud köömneid, kuid usun, et tasub proovida ka järgmisi KataStroofilises keskkonnnas soovitatud lisandeid:
küüslaugusool
till
murulauk/roheline sibul
küüslaugupipar
tšilli
melissilehti
ploome

Koori ja riivi porgandid. Rösti purustatud pähklid pannil ja sega kõik ained omavahel. Serveeri koduleival. (Esimesel pildil oleva leiva retsepti panen lähipäevil üles).



The first time I made this spread was just before I got addicted to food blogs. A few days ago, when I ran out of my beloved goat cheese spread, I needed a quick substitute that would be just as good. At the back of my head I remembered this one and looked up the recipe from my never-ending bookmarked recipe list. The crunchy nuts, cumin seeds and carrot are so tasty together I could even eat by itself without bread. Plus, it's incredibly healthy! Writing about this when the whole house smells of homemade bread is tempting, I must say.

The recipe for the bread on the first picture will be up shortly.

I guess it must be annoying that all the recipes are from Estonian food blogs as you can't browse them. I found this one from yet another Estonian food blog, Kata, however, found it from an Estonian cookbook called "Targalt toitudes terveks" by Aive Luigela.

You'll need:
50 g of fromage frais or low-fat cream cheese or quark
1 tbsp of sour cream or plain yoghurt or mayonnaise or buttermilk
a few tablespoonfuls of crushed nuts
salt/sugar

You may also add:
toasted cumin seeds
garlic salt
garlic pepper
dill
chili
plums
herbs
chives

Peel and grate the carrots. Toast the crushed nuts and mix everything together. Serve on homemade (black) bread.

No comments:

Post a Comment