Subway on Ameerika kiirsöögikoht, mis on laienenud ka Euroopasse. Selle menüü sarnaneb Kristiine keskuses asuva XPRES Deli'ga, seega polegi tegu ühe tüüpilise ameerikaliku burgerikohaga. Kes kunagi sellesse söögikohta satub, sellel soovitan neid küpsiseid proovida. Need on seest veidi pehmed ja sulavad suus, ääred on aga krõbedad. Kuna need on tõesti suur hitt, siis otsustasin neist kõige paremaid - Double Chocolate Chunk küpsiseid - järele teha. See versioon on täisterajahuga, kuid kasutada võib ka tavalist nisujahu. Minu vend, kui suur Subway küpsiste armastaja, kiitis heaks ja tegi neid isegi koos sõpradega.
-------------------------------------
Mina tegin originaalretseptis paar muudatust, näiteks vähendasin oluliselt üüratut suhkru ja sokolaadi kogust. Kes tahab seda õiget Subway küpsise maitset võib ekspresso välja jätta või seda vähem panna, mulle aga kerge kohvi maitse meeldis.
Kui kasutada väga jämeda jahvatusega jahu, tasub tainale veidi piima lisada, muidu ei valgu küpsised ahjus laiemaks.
Vaja läheb (30-35 küpsist):
0.75 dl sulatatud ja jahutatud võid
1 dl suhkrut
1/2-1 dl pruuni suhkrut
2 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti
1-3 spl ekspressot
3/4 tl soola
1 spl valge veini äädikat
1 suur muna
1/2 tl soodat
1/2 tl küpsetuspulbrit
4.7 dl (täistera)nisujahu
3 spl tumedat kakaopulbrit
100 g valget šokolaadi (sobivad ka valmis šokolaaditükid)
100 g tumedat šokolaadi (sobivad ka valmis šokolaaditükid)
vajadusel piima
Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Vahusta suures kausis või, suhkrud, vanill, espresso ja sool ühtlaseks. Lisa äädikas, muna, sooda ja küpsetuspulber. Vahusta. Sega hulka jahu ja kakaopulber. Lõika šokolaad tükkideks ja lisa tainasse, sega ettevaatlikult seni kuni kõik ained on segunenud. Kui tainas tundub liiga tihke, lisa paar sortsu piima. Mida rohkem sa seda lisad, seda rohem tainas ahjus laiali valgub. Mässi supilusikatäis tainast palliks, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vaiuta lamedamaks. Küpseta 10-13 minutit. Välja võttes on küpsised väga pehmed, lase neil täielikult jahtuda, siis on konsistens tihkem. Serveeri külma piimaga.
I made a few changes, like reducing the enormous amount of sugar and chocolate, to the original recipe. You may skip the espresso even though I quite liked the coffee taste. If you are using flour with a very high ash mass ("mineral content") then I suggest adding some milk to the dough as that will soften it and allow the biscuits to spread out more. Generally, the softer/wetter the dough the more they will spread out.
You'll need (30-35 cookies):
6 tablespoons butter, room temperature
1 dl granulated sugar
1 dl brown sugar, lightly packed
2 teaspoons vanilla extract
1-3 tablespoons of espresso
3/4 teaspoon salt
1 tablespoon white wine vinegar
1 large egg
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
4.7 dl (whole wheat) flour
3 tablespoon dark cocoa powder
100 g white chocolate (chips)
100 g dark chocolate (chips)
(some milk)
Preaheat the oven to 175 degrees. In a large bowl, beat together the butter, sugars, vanilla, espresso, and salt util smooth. Beat in the vinegar, egg, baking soda, and baking powder. Stir in the flour and cocoa powder. Chop the chocolate into chunks (if not using chips) and mix with the dough, until just combined. If the dough seems too tough, add a few tablespoons of milk, remember, the more you add the more they will spread out in the oven. Roll tablespoonfuls of dough into balls and place on a baking sheet leaving a generous amount of space between each. Gently press the dough-balls flatter. Bake the cookies for 10 to 13 minutes. Remove them from the oven (don't be put off my the consistency, they will solidify more when cooled), and allow them to cool for 5 minutes before transferring them to a rack to cool completely. Delicious with milk.
heleret :D sall laualinaks :D lololol
ReplyDeletetenerife ftw
aga jah
su blog on täiega lahe :D
Just seda salli touch'i oli vaja :) Nii tore, et sulle meeldib :D
ReplyDelete