Wednesday, 22 June 2011

Soodasepik / Brown Soda Bread



Kaua sa ikka päevast päeva ühte ja sama leiba süüa suudad? Paistab, et minu rekord on umbes kümme kuud. Pole paha. Eelmine nädalavahetus tegin aga ajanappuse tõttu vahelduseks soodaga sepikut. Tegelikult, kui ma selle retsepti otsa sattunud poleks, siis oleksin arvatavasti teinud jälle rännumeest ja jõululeiba. Kuid vaheldus on hea. Ma arvan, et see on üks parimaid sepikuid, mida ma saanud olen. Konsistensilt ja maitselt sarnaneb see Eesti sepikule, kuid kodune on ikka parem, eriti kui sul kodumaist saada pole.

Retsept on Ameerika blogist The Way the Cookie Crumbles. Seal soovitatakse eelnevalt röstida nii kliid, kaerahelbed kui ka purustatud nisuterad. Mina kasutasin ühte supilusikatäit suhkrut kahe asemel ja õieti tegin, rohkem seda küll vaja ei oleks olnud.



Vaja läheb:
4 dl nisujahu (mina kasutasin 3 dl nisujahu ja 1 dl amarantijahu)
4 dl täisteranisujahu
3 supilusikatäit nisukliisid
3 supilusikatäit nisutange
2 supilusikatäit kaerahelbeid
1-2 supilusikatäit tumepruuni suhkrut
1 teelusikatäis soodat
1 teelusikatäis soola
2 supilusikatäit külma võid
umbes 1/2 dl petti, hapupiima või keefirit
1 teelusikatäis linaseemneid
2 teelusikatäit päevalilleseemneid
2 teelusikatäit kaerhelbeid

Pane ahi 210 kraadi juurde sooja. Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber. Rösti kliid, purustatud nisuterad ja kaerahelbed ja sega suures kausis jahude, suhkru, sooda ja soolaga. Lõika külm või väikesteks tükkideks ja mudi sõrmedega jahusse nii, et tekiks midagi purukatte sarnast. Sega sisse nii palju petti või keefirit, et tainas saaks pehme. Aseta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vormi pall. Riputa peale seemned ja kaerahelbed ning suru need õrnalt tainasse. Lõika sepikusse leivanoaga 2.5 cm sügavune rist.

Küpseta ahju keskosas seni, kuni sepik on pealt pruun ja keskosasse surutud puutikk tuleb leivast puhtalt välja, ehk umbes 40 minutit. Lase sepikul enne lahti lõikamist umbes 30 minutit jahtuda.




For how long could one eat the same bread every single day? Well, it seems like my record is 10 months. Not that bad. Last weekend, however, due to the lack of time and desperate need for a change I made this brown soda bread. Actually, if I hadn't come across the recipe I would probably still have made my usual sourdough bread. But change is good. I think this is one of the best breads of this kind I have had as it resembles Estonian light brown bread yet it's better as it's homemade.

The recipe is from The Way the Cookies Crumbles. It calls for two tablespoonfuls of sugar, I only used one which was enough, I think. 





You'll need:
4 dl all-purpose flour (I used 3 dl all-purpose and 1 dl amaranth flour)
4 dl whole wheat flour
3 tablespoons toasted wheat bran
3 tablespoons toasted wheat germ
2 tablespoons old-fashioned oats
1-2 tablespoons (packed) dark brown sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
2 tablespoons chilled unsalted butter, cut into pieces
1/2 dl (about) buttermilk, fermented milk or kefir
1 teaspoon linseeds
2 teaspoons sunflower seeds
2 teaspoons old-fashioned oats

Adjust a rack to the middle position and heat the oven to 210°C. Line a baking sheet with parchment paper or a silicone baking mat.

Toast the wheat bran and germ as well as the oats. Combine them with the flours, brown sugar, baking soda and salt in a large bowl. Rub the butter into the dry ingredients until the mixture resembles fine meal. Stir in enough buttermilk to form a soft dough. Knead the dough slightly to form a cohesive mass and transfer it to the prepared pan. Shape into a round and sprinkle with the seeds and oats, gently pressing them into the dough. Using a bread knife, cut two 2.5 cm-deep slashes into the dough, forming a cross.

Bake until the loaf is dark brown and a toothpick inserted into the center comes out clean, about 40 minutes. Remove the bread from the pan to a cooling rack and let cool for about 30 minutes before serving.

No comments:

Post a Comment