Friday 25 March 2011

Porgandi-juustukook / Carrot-Cheesecake


Porgandikookide puhul lisab alati i-le täpi toorjuustukreem, kuid selles koogis on täpile lisatud i ja kook pahupidi pööratud."Kokku pandi kaks ameeriklaste lemmikut - porgandi- ja juustukook - ning sündiski täiesti uus maitseelamus." Ja mulle see maitseelamus täitsa meeldis: kookosetükid porgandikattes olid hamba all mõnusalt krõmpsuvad ja kate ise oli õrnalt karamelli-maitseline. 
Mina tegin väiksese koogi, 18 cm läbimõõdnuga vormis ja jagasin seega kogused kahega.

Suure koogi jaoks läheb vaja:

Tainas: 
1.5 dl jahu
0.5 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soodat
1 dl fariinisuhkrut
2 tl kaneeli
50 g kookoshelbeid
2 sl siirupit
1 dl peeneks riivitud porgandit
pool õuna
0.5 dl õli (või sulatatud võid)
1 dl hapukoort
1 muna

Täidis:
700g maitsestamata toorjuustu
1.5 dl hapukoort
4 muna
1.5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sidruni pressitud mahl

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda, fariinsuhkur, kaneel ja kookoshelbed. Teises kausis sega siirup, riivitud porgand, kooritud ja riivitud õun, õli (või või), hapukoor ja muna. Vala siirupisegu jahusegusse ja sega ühtlaseks.
Täidise tegemiseks vahusta toorjuust ja lisa ükshaaval munad, mikserdades igaüht enne järgmise lisamist minut. Lisa hapukoor, suhkur, vanillisuhkur ja sidrunimahl. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Vala täidis vormi, tõsta peale tainas ja aja noaga veidi laiali.
Küpseta 175-kraadises ahjus 1 tund või seni, kuni porgandiosasse torgatud tikk jääb puhtaks.
Jahuta ja hoia vähemalt 5 tundi kuni üleöö külmas.


For carrot cakes the cream cheese topping is always the icing on the cake, but in this dessert the cake has been added to the topping and the whole thing is upside down. As the recipe claims, the American's two favourite cakes were put together and a whole new taste experience was invented. Despite my brother making faces at the carrot part (again!) I enjoyed this cake quite a bit. The coconut flakes in the dough were nice and crispy and the topping itself had a caramelly flavour. 
I made my cake in an 18 cm springform and divided the ingredients by two.

You'll need:

Dough:
1.5 dl of flour
0.5 teaspoonful of baking powder
0.5 teaspoonful of soda
1 dl of farin (brown) sugar
2 teaspoonful of cinnamon
50 g of coconut flakes
2 tablespoonfuls of sirup
1 dl of grated carrots
half an apple
0.5 dl of oil (or melted butter)
1 dl of sour cream (or just thick cream)
1 egg

Filling:
700 g of cream cheese
1.5 dl of sour cream (or thick cream)
4 eggs
1.5 dl of sugar
1 teaspoonful of vanilla sugar
juice of one lemon

Mix the flour, baking powder, soda, farin sugar, cinnamon and coconut flakes. In another bowl mix the sirup, grated carrots, peeled and grated apple, oil (or butter), sour cream and egg. Pour the sirup mixture into the flour one and mix.
For the filling, whisk the cream cheese and add the eggs one by one, mixing for one minute between each. Add the sour cream, sugar, vanilla sugar and lemon juice.
Line a 24 cm round springform with a baking sheet. Pour the filling in it and place the dough on top with a spoon. Spread it slightly with a knife.
Bake at 175 degrees for 1 hour.
Cool and keep in the fridge for at least 5 hours before eating.

No comments:

Post a Comment