Friday 25 March 2011

Tartelettes au Citron Meringué


Seda kooki sain ma esimest korda, kui poes oli osta 3, maksa kahe eest kampaania. Siis sai koju toodud suurel hulgal Bonne Maman magustoite, mille hulgas oli ka seesamune. Kuigi kõik nende tooted on kiiduväärt, hämmastab mind, et Bonne Maman on suutnud väga maitsva fabrikaadi teha. Isegi nii hea, et tegib huvi ise järgi teha. Ja siit algas üks lõppmatu katsetuste rada.

Esimesel korral hüübis sidruni-munakreem mul kuumutades ära. Ja ega teda väga palju ei olnud ka, ütleks, et umbes neljandik vaja minevast kogusest. See-eest oli põhi perfektne, piisavalt krõbe ja mitte liiga magus. Siin ka pilt:


Teisel korral, kui ma otsustasin hoopis teise resepti järgi teha, oli kõik peale põhja super. Selline peaaegu krõmpsuv, kuid siiski pehme oli. Ei saanud arugi, kas ta tahtis kõva või pehme olla. See-eest oli täidist väga palju lihtsam teha, kui esimesel korral. Praktiliselt lollikindel.



Kolmandal korral otsustasin tartelette ehk individuaalaseid koogikesi teha. Esiteks ei olnud võimalik seda tainast rullida, kuna ta oli võimatult mure, niiet surusin selle sõrmede abil vormidesse. Lisan, et üheksat vormi täitsin ma tund aega, kuna tainas ei kleepunud üldse. Pildil on näha, milline lõpptulemus oli.

Seega otsustasin, et on õige aeg, järjekordselt, fabrikaatide poole pöörduda. Nende täitmiseks kasutasin ma sama sidrunikreemi retsepti, mida teisel katsetusel.


Täidise ja katte retsept on siin. Lisan, et ühe suure sidruni all on mõeldud selle koort ja mahla. Soovitan kindlasti sidruni lisamise ajal ja peale lisamist maitsta, kas on veel vaja juurde panna või mitte. Mina aga kasutasin kahte laimi ja veel kolmanda mahla. Saadud kreemiga täitsin ma 5 väikest korvikest. Kes aga tahab teha ühte suurt kooki, sellel soovitan teha järgmise põhja, mis on pärit siit. Samast tainast peaks saama ka väikestele koogikestele põhjad teha. Kirjutan siis välja ka:

Põhi:
100 grammi võid
2 dl jahu
3 supilusikatäit suhkrut
näpuotsatäis soola

Sega kõik ained kokku. Lisa vajadusel veel jahu. Suru tainas lahtikäiva koogivormi (26 cm) põhja ja äärtesse, tee sellesse kahvliga mõned augud. Küpseta 160 kraadises ahjus mitte rohkem kui kümme minutit. 

Täidis:
2 munakollast
1 dl suhkrut
2 sl tärklist
2 dl vett
25 g võid
ühe suure sidruni (või 2-3 laimi) koor ja mahl

Sega kõik ained, peale sidruni, potis. Keskmisel kuumusel kuumutades ja vispliga pidevalt segades lisa sidruni koor ja mahl, enne kõige lisamist proovi, et liiga hapuks ei läheks. Kuumuta kuni täidis on paksenenud. Vala täidis vormi.

Kate:
2 munavalget
5 sl suhkrut
Vahusta munad suhkruga ja kata täidis munavahuga. Küpseta 140 kraadi juures 25 minutit. 


I fell in love with this Lemon Meringue cake thanks to Bonne Maman, whose Tartelettes au Citron Meringué are addictive. However, the problem is that they don't sell them all the time and the other companies' ones taste quite bad. Therefore, I was driven to make them myself. And this is where my series of failures started.

The first time, the yolk-lemon filling coagulated when I was preheating it. Maybe due to this, the amount of filling was about a fourth of what it should have been.

The second time, I decided to try a totally different recipe. The filling was foolproof, however, the base wasn't crispy nor was it soft so it didn't taste as nice as the first time.

The third time, I wanted to make tartlets instead of one big cake. First off, it was impossible to rool the pastry like the recipe suggested. Therefore, I simply pushed the pastry into the cups. This took me an entire hour (!) as the pastry didn't stick together at all. In the end it turned out a mess so I decided to buy some tartlets from the supermarket.


I made 5 tartlets with one cake's filling and topping. Here is the recipe:
The base is from here.

Pastry base:
100 grams butter
2 decilitres flour
3 tablespoons sugar
a pinch of salt

Mix everything together and add more flour if needed. Cover the base of a greased round springform cake tin (26 cm, removable bottom) with the pastry dough and make a few holes with a fork. Bake for less than 10 min in a 160 degree oven.

Lemon filling:
2 egg yolks
1 dl of sugar
2 spoonfuls of starch
2 dl of water
25 g of butter
juice and peel of one lemon (or 2-3 limes)

Mix all the ingredients, except the lemon, in a saucepan. While heating and whisking add the peel and juice of the lemon. Before adding the last bit of the lemon taste to make sure it isn't getting too sour. Pour on top of the base.
Whisk the two together and spread on top of the lemon filling. Bake at 140 degrees for 25 minutes.

No comments:

Post a Comment