Friday 25 March 2011

Sibulapirukas / Onion quiche


Jällegi midagi, mida karta - sibul, suurtes kogustes.

Tegelikult seonduvad mul selle pirukaga väga ilusad mälestused. Nimelt tegi Elin meile seda suviti suuremate tähtpäevade puhul, nagu Luxembourgi suurtüki või Matu sünnipäeval ja me sõime seda alati terassil seni kuni kõhud valusad. Nendes õhtusöökides oli alati midagi rahustavat - rohelus ja värske õhk, ringilendlevad nahkhiired ja Ülo, naabermajal peegelduv päikeseloojang, küünlad ja hea toit.

Ühesõnaga, see pirukas on suussulav, vähemalt minu suus ta sulab küll. Ja isegi mu pirtsakas vend sööb kahe suupoolega. Minu maailmas sobib ta ideaalselt grillitud kana ja värske salatiga.



Vaja läheb:

Põhi:
100 g toasooja võid
50 g riivjuustu
1/2 dl kohvikoort
2 1/2 dl jahu (ma kasutan täisteranisujahu)
1/2 dl kaerahelbeid

Täidis:
5 suurt sibulat
soovi korral ka umbes 100 g peekoni- või singitükke

Kate:
2-3 muna
2-3 dl riivjuustu
2 dl kohvikoort
1 tl muskaatpähklit
tilli või murulauku
1/2 tl musta pipart
1 1/2 tl soola

Pane ahi 200C juurde sooja. Rösti kaerahelbed pannil. Kata (26 cm) vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri ääred võiga. Näpi kõik põhjakoostisosad ning suru saadud sega vormi põhja ja äärtele. Torgi kahvliga põhja augud, kata ääred fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Lõika sibul pool-ratasteks ja hauta pannil võis keskmisel kuumusel kuldpruuniks. Soovi korral prae juurde ka sinki. Vala sibul (ja sink) vormi. Klopi lahti munad, lisa koor, maitseained, kaasaarvatud hakitud till/murulauk ja riivjuust. Vala sibulale. Küpseta 200 kraadi juures 30-40 minutit.



Yet again, something utterly strange to put into a quiche. However, this pie is so delicious, even children and men who claim not to like onions, will eat it.

You'll need:

Base:
100 g of butter at room temperature
50 of grated cheese
1/2 dl of single cream
2.5 dl (whole wheat) all-purpose flour
1/2 old fashioned oats

Filling:
5 big onions
100 g lardon or ham, optional.

Topping:
2-3 eggs
2-3 dl grated cheese
2 dl of single cream
1/2 teaspoonful of grated nutmeg
dill or ciboulette
1/2 teaspoonful of black pepper

Turn the oven to 200 degrees celcius. Toast the oat flakes on a hot skillet. Cover a 26 cm springform's base with baking paper and butter the sides. Mix all the base's ingredients together and cover the springform's base and sides with the dough. Prick the base with a fork, cover the sides with foil and bake at 200 degrees for 10 minutes.

Chop the onion into crescents and fry with butter on medium heat until golden-brown. If using the lardons or ham fry these too. Pour on top of the base into the springform.

For the topping whisk the eggs, add the single cream and the rest of the ingredients. Pour on top of the filling and bake at 200 C for 30-40 minutes.

Serve with fresh salad, grilled chicken or vegetables.

No comments:

Post a Comment